Varför bör man ha ett antivirus program?

Antivirus program har blivit en nödvändighet i dagen teknologiska värld. Surfar du på nätet och använder dig av internet? Ifall du svarade ja, hör du till dem som behöver ett bra antivirus program. Det finns så många själ som vill få tillgång till privatpersonsers datorer och information flr flera orsaker. Du behöver inte vara ett stort företag, massivt rik eller en känd person för att bli offer till virus.

Det finns massor av olika antivirus program, och guidning till vad som passar dig kan du hitta på PrivacySharks SE. Ett antivirus program skannar igenom din dator för olika skadliga sidor och virus, så att de inte hamnar på din dator eller att du inte imisstag laddar ner dem. Så håller du dig själv och din data säker.

Vad är ett dator virus?

Ett dator virus  är ett dator program som laddas ner på din dator utan att du är medveten om det. Olika virus har olika negativa syften som till eksempel:

 • Kryptering av all din data och alla dina filer. På detta sätt kan personen som skickat viruset kräva dig om pengar för att få tillbaka tillgången till dina egna filer och din dator.
 • Ett virus kan också kopiera vad du trycker på för numror och tecken. På detta sätt kan personen bakom viruset få tag på dina lösenord till dina sociala medier, e-post, nätbank osv.
 • Något som talats om en hel del är hur hackare kan använda sig av din mikrofon och kamera. Kameran kan man lätt täcka med ett klistermärke eller en pappersbit, men mikrofonen är svår att lägga märke till. Då kan hackaren lyssna på allt du säger, samt ifall du inte satt något framför kameran kan de filma dig. Det finns flera fall där folk blivit filmade och man lagt detta upp på nätet. Det är otroligt viktigt att hålla sig säker.
 • Vissa kan använda din dator för att attackera andra användare via den.
 • Virus är ofta väl designade och kan därför till och med ändra på din dators hela operativ system, dvs. Ifall du lyckets bli av med viruset, kan den ha ändrat på systemet så att den kan ladda sig själv ner igen obemärkt.

Vad finns det för olika virus?

 • Klassisk virus. Den sprider sig från ett program till ett annat och är mycket svårt att upptäcka.
 • Adware. Ett virus som sprider sig via pop up reklamer. Alla har någon gång stött på pop up reklamer och ifall du klickar in på fel ställe kan du ha ett virus på din dator.
 • Trojanska hästen. Ett virus som smyger sig in på din dator via att se hjälpsam ut. Kanske är det ett program som skall lovar något bra? Alltid dubbelkolla vad andra säger om sidan och läs recensioner.
 • Spyware. Det virus som stjälar personlig data. Detta kan vara till eksempel dina lösenord för sociala medier, banklösenord, e-post meddelanden.
 • Worms. Då viruset kommer in på din dator replikerar den sig själv så många gånger tills den får din dator att crasha.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
 • Total (0)
Compare
0