Vad är Bloatware och hur blir man av med det?

När man införskaffar sig en ny dator är första tanken oftast att den ska vara tom och felfri. En ny dator ska helt enkelt fungera utan några problem. Men tyvärr är fallet väldigt sällan sådan. Sanningen är att de flesta datorer är rätt långsamma i början på grund av onödiga förinstallerade programvaror. Dessa programvaror är även kända som bloatware.

Bloatware kan göra din dator långsam eftersom de tar onödigt mycket plats på enhetens hårddisk. Men det är inte bara för sakens skull som bloatware är irriterande. Dessa onödiga programvaror kan också bidra till ökad utsatthet för cyberbrott, som virus och hackers. Därav vikten av att rensa sin dator från bloatware och se till att ha ett bra antivirusprogram installerat. Särskilt smart är det att se till att du rensar din dator från bloatware och installerar ett antivirusprogram första dagen du får hem den. Då minimerar du risken för att den blir långsam över tid samt att den drabbas av ett virus.

Olika sorters Bloatware

Bloatware är således förinstallerade programvaror som finns på din dator när du köper den. Men faktum är att dessa programvaror finns i många olika former. De flesta varianter av bloatware är inte farliga, men de kan göra din enhet långsam och ta onödigt mycket plats på hårddisken. Här är några av de vanligaste sorterna av bloatware värda att känna till:

Förinstallerade demoversioner av programvaror
Den vanligaste sortens bloatware är de förinstallerade programvarorna som finns på din dator när du köper den. Oftast är det helt enkelt tillägg som leverantören installerar för att öka systemets funktionalitet. Många gånger är detta dock endast demoversioner av ett visst program som de hoppas användaren ska köpa en fullversion av. Ett sätt att tjäna lite extra pengar på med andra ord.

Användbara verktyg och appar
Det är dock inte endast demoversioner som leverantörerna installerar på datorerna. Några gånger inkluderar de användbara appar och andra verktyg för att datoranvändaren mycket enklare ska kunna navigera sig på och använda datorn. Det finns ett par fullständiga versioner av program för att användaren ska kunna uppdatera sin programvara, redigera foton, bränna media och annat. Se till att det inte är dessa program du tar bort när du rensar din dator!

Adware
Slutligen finns det en betydligt otäckare variant av bloatware än de nämnda ovan, nämligen adware. Dessa program delar många gånger irriterande reklamer som “pop-ups”. Adware är inte bara irriterande för användaren, men kan också utsätta systemet för faror och virus. Här är det återigen viktigt med ett antivirusskydd installerat för att upptäcka dessa potentiella hot i tid.

Avinstallera bloatware

Vid det här laget har du säkerligen förstått hur irriterande bloatware är. Men det betyder nödvändigtvis inte att du är insatt i hur man blir av med de onödiga programvarorna. Du behöver dock långt ifrån vara en tech-nörd för att rensa din dator från bloatware.

Det första och enklaste sättet att rensa din dator från bloatware är genom att avinstallera de programvaror du inte behöver. Det bästa är om du gör detta precis vid ditt datorköp, det vill säga innan du själv installerar några applikationer eller program. En enkel Google-sökning kan göra under om du är osäker på vilka du ska behålla och vilka som ska avinstalleras. Du bör ju, exempelvis, inte avinstallera kortläsare, ljudkort, grafikkort och musstyrning. Det är alltid bättre att vara på säkra sidan innan du ger dig på att börja avinstallera några program!

Hjälpfulla verktyg

Tyvärr är ytterligare ett problem med bloatware att alla program inte är så enkla att avinstallera. Som tur är finns det ytterligare hjälp att få. Dessa är bland annat PC Decrapifier, Slim Computer och Should I Remove It? Tre värdefulla program som kan vara en bidragande faktor till att din dator kör snabbare.

Dessa applikationer är utformade för att hitta vanligt förekommande bloatware installerade på ens dator. De analyserar datorns hårddisk och kan utefter detta kategorisera olika programvaror baserat på om de rekommenderas att behålla eller bör tas bort. Härefter kan man med hjälp av applikationerna avinstallera programmen.

Säg farväl till långsamma datorer!

Bloatware är oftast inte något man talar om på samma sätt som exempelvis malware och virus. Visst är de heller inte lika skadliga, men det finns inget positivt med en långsam dator heller. Genom att rensa din dator från bloatware och se till att ha ett bra antivirusskydd på din dator kan du säga farväl till dess långsamhet samtidigt som du minimerar risken för att den utsätts för virus! Då kan du förhoppningsvis behålla din dator i flera år framöver!

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0