Bäst spel att ha i resväskan

Har du någonsin funderat på vilket spel som verkligen förtjänar en plats i resväskan? Vi tror oss veta svaret, det är Uno! Oavsett om du vill höja stämningen i sommarstugan eller under en backpacking-resa i Sydamerika är Uno spelet för dig. Detta kortspel är en sann klassiker som har hängt med i årtionden, och det finns gott om anledningar till varför. Vi går igenom vad som gör att just Uno är det ultimata spelet för alla typer av resor och äventyr, och varför du borde prioritera Uno när du försöker packa smart.

En klassiker med en twist

När vi pratar om kortspelet Uno, är det omöjligt att inte bli nostalgisk. De flesta har spelat Uno i alla fall en gång under sin livstid, och har det inte hänt än kommer det med stor sannolikhet ske. Till skillnad från en traditionell kortlek består Unos kortlek av helt egna specialkort, vilket innebär ett spännande och färgglatt tillägg. Det gör Uno lättigenkännligt och bidrar till de starka minnena kring spelet. För de som vill ha lite mer förändring, så har faktiskt en modern version av Uno släppts i samarbete med spelappen Angry Birds.

Regler som passar alla

Spelet slog igenom redan på 80-talet och har inte tappat sin popularitet sedan dess, vilket säger en del, men det innebär också att många har sina egen version av reglerna… För att vara på den säkra sidan, dubbelkolla vilka regler för kortspelet Uno som gäller, och se till att alla spelare är med på noterna. Målet med spelet är enkelt, korten läggs på hög och det gäller att vara den första spelaren som blir av med alla sina kort. Utöver det är Uno otroligt flexibelt när det gäller antalet spelare – det kan spelas av 2 till 10 spelare, vilket gör att alla som vill kan vara med och ingen behöver stå ensam bredvid och kolla på.

Den magiska åldern för Uno

En av de mest fantastiska aspekterna av Uno är att det är ett spel som kan förena människor i alla åldrar. Det spelar ingen roll om du är en ung och nyintroducerad spelare eller en härdad och erfaren mästare i kortspel, Uno möjliggör spännande spelrundor på lika villkor för alla. Innan man börjar planera hur man ska krossa sin malliga systerson bör man dock ha i åtanke att rekommenderad åldersgräns för spelet är 7 år, då det är vid den åldern som de flesta brukar vara tillräckligt mogna för att förstå reglerna (läs mer om åldersgränser). Med lite hjälp går dock det mesta, se bara till att barnen är redo för den action som hör Uno till, då det lätt blir hetsigt i stundens hetta…!

De allsmäktiga korten

Innan du stänger resväskan, bör du se till att alla kort är med. Totalt ska det finnas 108 kort i leken. Det är 19 kort i respektive färg: grönt, rött, gult och blått. Sedan finns det specialkort, som ofta är avgörande i vem som tar hem vinsten. Av dem är 8 stoppkort, som har förmågan att förändra speldynamiken helt. Om ett stoppkort läggs i rätt färg tvingas nästa spelare att hoppa över sin tur. Den stackaren får helt enkelt inte chansen att bli av med några kort den rundan. Men håll koll, för ett stoppkort kan läggas på ett annat stoppkort och skapa en kedjereaktion! Ja, det stämmer faktiskt, och med det sätter vi punkt på en debatt lika gammal som spelet. Sedan finns 8 vändkort, de måste också matcha färgen på det översta kortet i högen. När det spelas tvingas spelet att byta riktning, och den spelare som lade kortet får chansen att lägga ett kort till. Sedan finns 8 kort som tvingar nästa spelare att dra två kort – vilket är alla sadisters favorit. Det finns även 4 kort som ger dig möjligheten att byta färg, och 4 kort som kombinerar färgbyte med att tvinga nästa spelare att dra kort. Det är dessa specialkort som är spelets hjärta och gör Uno så älskvärt. Det är därför viktigt att snabbt lära sig de olika kortens funktioner för att kunna utnyttja dem på bästa sätt.

Inför nästa resa

Kom ihåg att Uno inte bara är ett spel utan även en tidsmaskin som tar dig tillbaka till barndomens lekfulla dagar, och samtidigt ger dig möjlighet att skapa nya minnen med vänner och familj. Så tveka inte när du står där med packningen, släng ner en kortlek Uno för allas skull och upplev spänningen med detta tidlösa kortspel!

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0