Hur säkert är det att ladda ner musik? Och hur gör man det på rätt sätt?

Musik är en stor del av de flesta människors liv. Många av oss lyssnar på musik dagligen: på väg till jobbet eller skolan, när vi tränar, när vi lagar mat eller helt enkelt när vi behöver koppla av eller bli peppade. Men hur säkert är det egentligen att ladda ner musik? Och hur gör man det på rätt sätt?

Nedan kommer vi gå igenom vad som gäller för dig som är ett fan av musik och gillar att lyssna på musik när det passar dig, men som fortfarande värnar om sin säkerhet och följer de lagar som finns.

Håll koll på lagen

Säkerhet och lag går hand i hand, eftersom du som privatperson inte har samma juridiska rättigheter om du bryter mot lagen. Se därför till att följa de lagar som finns i Sverige för att skydda dig mot virus, olaga intrång och så vidare. I Sverige säger lagen att man får ladda ner musik så länge musiken publicerats på lagligt sätt och materialet används i privat syfte. Man får däremot inte ladda ner musik från andra sidor som illegalt publicerar musiken.

Spotify, Apple Music och Soundcloud är lagliga och säkra tjänster

Vill du ladda ner musik för att kunna lyssna på det offline finns det gott om tjänster som möjliggör detta, helt lagligt och säkert. Spotify, Apple Music och Soundcloud är några utav dessa tjänster. De är legitima och säkra, och som användare kan du därför känna dig trygg när du lyssnar på nedladdad musik med någon eller flera av dessa tjänster. Du slipper dessutom oroa dig för att du gör något olagligt. Ännu en fördel är såklart att tjänsterna är relativt billiga att använda sig av.

Se ändå till att ha ett antivirusskydd på din enhet

Oavsett varifrån du laddar ner din musik eller lyssnar på den online är det en god idé att ha ett antivirusskydd installerat. På så sätt säkrar du dig mot olaga intrång och skadliga programvaror så gott det går, även om man ska kunna räkna med att vara säker på legitima plattformar som de nämnda ovan.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0