Så blir du av med virus från din dator

Virus och skadlig kod är vanliga hot mot datorer idag och det finns en befogad oro för det här. Som tur är så finns det gott om möjligheter att förebygga eller ta bort virus, oavsett om du är en IT-expert eller inte.

Nedan kan du läsa om hur du upptäcker ett virus, tar bort det manuellt eller med hjälp samt vad du kan göra för att förebygga virus i framtiden.

Ladda ner Kaspersky Total Security

Hur upptäcker man att det finns ett virus?

Det första och kanske viktigaste är såklart att upptäcka viruset till att börja med. Det här är inte alltid lätt då olika virus beter sig på olika sätt, vilket kan göra det svårare att upptäcka.

Det finns som tur är ett par goda råd att följa. Om din dator börjar bli seg helt plötsligt, att du får konstiga pop-ups eller fönsterrutor utan anledning eller att program spontant startas upp utan att du gjort något, ja då finns det en risk att du har drabbats av virus.

Samtidigt är inget av det här garanterade symtom på att din dator har ett virus. Det finns gott om anledningar till att en dator kan bli seg till exempel. Program och fönsterrutor kan också startas upp helt spontant av en mängd olika anledningar som inte har med virus att göra.

Om du själv inte är överdrivet kunnig eller vill vara på den säkra sidan är ett antivirusprogram alltid att rekommendera. Dessa skannar din dator kontinuerligt och kan upptäcka virus när de försöker att orsaka skada. Det här är ett bra förebyggande steg och programmen kan underlätta rejält för dig och din dator.

Ta bort viruset

Det finns en mängd olika sätt att radera ett virus på. Beroende på hur kunnig man är så kan det här göras enkelt eller med lite mer komplikation. Tyvärr är det samtidigt så att olika virus beter sig på olika sätt, vilket också innebär att vissa virus inte är så lätta att bli av med.

Olika knep du kan använda för att ta bort ett virus:

  • Använda ett bra antivirusprogram
  • Radera viruset manuellt
  • Töm dina temporära filer

Beroende på hur kunnig du är så kommer vissa av dessa metoder kanske inte att vara tillgängliga för dig. Att radera ett virus helt manuellt är till exempel komplicerat.

Töm dina temporära filer

Det första du kan göra är att starta om din dator i säkerhetsläget, även kallat Safe Mode på engelska, och tömma dina temporära filer. Det är ett enkelt första steg och för att börja startar du om din dator. Så fort din dator börjar starta igång sig och text dyker upp på skärmen, pressa F8 upprepade gånger tills sina avancerade inställningar kommer upp, där du ser ”Safe Mode with Networking” som ett alternativ.

Du kan sedan tömma temporära filer genom att först gå till din Startmeny. Välj sedan Alla Program och Tillbehör. Du har sedan ett val för Systemverktyg, kallat System Tools om du använder engelska. Välj där Diskrensning, Disk Cleanup på engelska, och gå sedan igenom listan över filer du vill radera tills du hittar Temporära Filer.

Det här funkar dessvärre endast på vissa virus och sällan de lite mer avancerade varianterna.

Ta bort det manuellt

Du kan även ta bort virus manuellt genom datorns interna register. Det här är något som du troligtvis redan vet hur man gör om du är utbildad inom IT. Om du däremot inte är det så kan det sluta riktigt illa då det här riskerar att göra ditt problem värre.

Om du inte alls ordnar ditt virusproblem är det därför rekommenderat att du kontaktar en expert, exempelvis på en lokal butik.

Antivirusprogram underlättar

Ett högkvalitativt antivirusprogram är A och Ö här. Det här fungerar inte bara förebyggande mot virus utan kan också hjälpa dig att ta bort virus från datorn ifall du drabbats av det.

Ett bra antivirusprogram skannar din dator kontinuerligt och går igenom alla dina filer, gärna dagligen eller åtminstone veckovis. Det här skyddar dig så att du inte behöver oroa dig för att drabbas av det i framtiden och kan radera virus samt skadlig kod som lyckats ta sig in.

Viktigt med förebyggande arbete

Det viktigaste är som sagt ett förebyggande arbete, att undvika virus är trots allt det bästa sättet att bli av med dem. Det behöver inte heller vara överdrivet komplicerat:

  1. Ladda inte ned okända filer till datorn eller öppna konstiga mejl
  2. Använd ett bra Antivirusprogram
  3. Håll din dator och säkerhetsprogram uppdaterade
  4. Gör säkerhetskopieringar av dina filer kontinuerligt

Genom att följa dessa råd kan du faktiskt undvika de allra farligaste virusen och i många fall kommer du inte att drabbas av virus. Det vanligaste som leder till att datorn infekteras är just att man inte är försiktig när man laddar ned virus eller surfar på webben.

Backups hjälper dig vid förlorade filer

Ett annat viktigt råd är att alltid ha ett par aktuella backups. En backup är en säkerhetskopiering av dina filer. Antingen kan det handla om alla dina filer på datorn eller bara det allra viktigaste.

Du vill framförallt se till att ditt Operativsystem, det vill säga Windows eller Mac, är säkert. Vidare så är det bra att säkerhetskopiera personliga filer, foton och viktiga arbetsfiler som du inte vill förlora.

Glöm inte andra enheter anslutna till Internet

Något du inte heller vill glömma bort är att det inte bara är datorn som kan få ett virus. Idag så använder många smartphones och surfplattor, som ofta är anslutna till nätet. Det här innebär att även dessa kan drabbas av virus och skadlig kod.

Egentligen kan du använda samma råd för dessa enheter. Framförallt handlar det om att använda ett bra säkerhetsprogram och att man undviker okända filer, mejl och gärna då även konstiga hemsidor.

Idag har många person- och betalningsuppgifter på sina mobila enheter och det är därför väldigt viktigt att man inte bara fokuserar på sin dator och tror att det är bra så. Du vill trots allt inte förlora något viktigt oavsett vilken enhet det är på.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0