Så undviker du investeringsbedrägerier online

Bedrägerier relaterade till investeringar online är inget nytt, men de har ökat markant de senaste åren. De nätbaserade bedragarna blir nämligen allt smartare. De är välformulerade och ekonomiskt kunniga, samt har trovärdiga hemsidor och material som är svåra att skilja från legitima aktörer.

Investeringsbedrägerier innebär olaglig försäljning av finansiella instrument. De typiska investeringsbedrägerierna kännetecknas av erbjudanden om investeringar med låg eller ingen risk, garanterad avkastning, allt för konsekvent avkastning, komplexa strategier eller oregistrerade värdepapper.

Ta reda på hur du skyddar dig från investeringsbedrägerier samt hur du vet huruvida det är en auktoriserad börs eller mäklare du har att göra med genom vår artikel.

Utbilda dig själv

Ju mer du känner till om investeringsbedrägerier desto lättare blir det för dig att undvika dem. Här är några ting att hålla utkik efter – och undvika:

Plattformar som verkar för bra för att vara sanna. Om detta är fallet är det förmodligen så. Det betyder inte att alla billiga handelsplattformar är bedragare, men det visar varför du måste göra lite research innan du sätter in några pengar.

Plattformar som begär förskottsavgifter. Om en plattform begär förskottsavgifter för sina “tjänster” är det troligen något som inte stämmer.

Plattformar med absurda erbjudanden. Om en kryptomäklare erbjuder dig hundratals bitcoins vid registrering är det högst sannolikt en bedragare.

Säkra dig om att plattformen är reglerad

När du investerar dina pengar på en handelsplattform är det viktigt att du försäkrar dig om att denna plattform är reglerad. Regleringar finns där för att skydda investerare och därför är det så viktigt att du väljer en som är licensierad.

Regleringarna skiljer sig åt beroende på vart handelsplattformen opererar. Svenska Avanza, exempelvis, står under Finansinspektionens tillsyn och löpande kontroll. Israeliska eToro bedriver sin verksamhet i enlighet med FCA, CySEC och ASIC.

Undersök dess säkerhetsåtgärder

Du bör även ta reda på om handelsplattformen använder kryptering eller “cookies” samt om de tydligt förklarar hur de använder dessa för att skydda dina kontoupplysningar och hur de fungerar.

Som användare på en handelsplattform bör du vara säker om att alla dina pengar hålls säkra samt att all information är skyddad med SSL-kryptering. Om plattformen är skyddad med SSL-kryptering innebär detta att alla cyberbrottslingar som försöker komma åt personlig information endast kommer kunna se en förvrängd blandning av tecken som är nästintill omöjlig att dekryptera. Vilket i sin tur betyder att plattformen är säker för användare att nyttja.

Skydda dig online

Eftersom företag i allt större grad är beroende av digital information har identitetsstöld snabbt blivit en lukrativ kriminell industri. Eftersom personlig så väl som ekonomisk information överförs och lagras online idag lämnas många människor att bli utsatta för identitetsstölder.

Därför är det viktigt att du skyddar hela din identitet online även om du investerar på en legitim och reglerad plattform. För att vara på säkra sidan rekommenderas det att använda en VPN-tjänst.

En VPN, förkortning för Virtuellt Privat Nätverk, dirigerar hela ens internettrafik genom VPN-servrar. Detta döljer i sin tur ens IP-adress och ökar därmed anonymiteten online. Utöver det är hela ens anslutning krypterad, något som betyder att ingen kan spåra ens aktivitet online.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0