Undvik identitetsstöld online med Kaspersky

Våra liv blir mer och mer digitala, och det betyder att våra personliga känsliga uppgifter blir detsamma. Med all denna information online har det blivit lättare för identitetstjuvar att få åtkomst till dem. Varje år utsätts mer än 100 000 svenskar för identitetsstöld. Identitetsstöld kan leda till mycket besvär. Personen i fråga kan få mycket arbete för att städa upp efter stölden.

Den kan leda till en mängd obetalda räkningar fr saker du aldrig köpt eller du kan få bilder och information spridd över internet. Oavsett hur du blir drabbad är det inte trevligt och därför är det viktigt att du försöker skydda dig själv så bra du kan. I den här artikeln kan du läsa tips om hur du undviker identitetsstöld online.

Se upp för oönskade mail

Många tror att deras inkorg är en privat och helig plats där personlig känslig information är säker. Denna idé helt felaktig och farlig. Din e-postinkorg är en av de platser där du är mest utsatt. Du bör därför hålla koll på oönskade e-postmeddelanden som innehåller konstiga rubriker som kommer från mystiska avsändare.

Om du får ett misstänkt e-postmeddelande är det en bra idé att söka information om det online, eftersom du förmodligen inte är den enda som fått det. Om det är ett e-postmeddelande som påstår sig vara från ett företag kan du ofta hitta uttalanden från det företaget som informerar om att det är bedrägeri. Om du inte hittar informationen har du alltid möjlighet att kontakta företaget i fråga och rådfråga dem.

Det bästa du kan göra med en mystisk post är att ta bort den utan att öppna länkar eller filer i posten. Ta ut den ur din inkorg så snart som möjligt och låt dig inte lockas.

Var försiktig med dina personuppgifter

Var förnuftig och försiktig när det gäller din personliga information, filer, bilder och så vidare. Säkerhetskopiera dessa saker regelbundet – på din dator, surfplatta och smartphone. På det sättet är du säker även om dina filer skulle gå förlorade, bli hackade eller liknande.

Se också till att du har starka lösenord på alla dina sociala medier, e-post, datorinloggning och andra program du använder. Genom att ha starka lösenord finns det mindre risk för att en hacker kan bryta sig in.

Vi rekommenderar också att du inte delar någon personlig information online. Skriv inte något som kontonummer, personnummer och så vidare i ett e-postmeddelande eller på sociala medier. Du riskerar då att dessa hamnar i fel händer.

Installera ett antivirusprogram

Slutligen är det en bra idé att installera ett bra antivirusprogram som regelbundet utvecklas och uppdateras. När programmet uppdateras kontinuerligt kommer hackare och skadlig programvara vara mindre benägna att bryta sig in.

Det är inte bara ditt antivirusprogram som måste uppdateras. Den behöver också program som Java och Adobe, eftersom dessa program innehåller kända sårbarheter för hackare, så det är lätt för dem att missbruka dem om dessa sårbarheter inte åtgärdas.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0