Skydda dina lösenord online med Kaspersky

Om du var en av de som började använda internet för många år sedan och har behållit samma e-postadress, samma vanliga användarnamn och samma lösenord sedan dess kanske det är dags att tänka om. Vi människor är ju vanedjur och det gör också att man gärna återanvänder de koder, lösenord och inloggningsuppgifter man alltid haft, även om detta faktiskt inte är en speciellt bra idé. Det kan kännas avlägset att någon skulle hacka ens konto eller stjäla ens information, men dessa olagliga aktiviteter växer hela tiden online. Därför gäller det att ligga steget före.

Rensa bland dina inloggningar

För det första ska du se över vilka sajter och tjänster som har din personliga information. Fundera över vilka sajter, butiker och forum du varit medlem i och vilka du registrerat någon övrig information på. Att logga in på vissa forum, som Djurcentrum.se kan vara helt ofarligt då du inte lämnar ifrån dig någon känslig information, men om du registrerat dig som kund på en nätbutik kan de behålla dina uppgifter länge. Spendera därför lite tid med att gå igenom gamla e-postmeddelanden med inloggningsuppgifter, eller se om du fortsatt är medlem på de där sajterna du en gång använde.

När du rensat upp bland dina konton ska du börja med att byta lösenord till de du behåller. Många sajter erbjuder slumpmässigt genererade lösenord vilket innebär att kombinationerna av siffror, versaler och tecken är helt oförutsägbara. Detta gör dem såklart också svåra att komma ihåg. Det är där Kaspersky kommer in i bilden!

Kaspersky hjälper dig minnas

Det är inte alla sajter du använder som du behöver logga in på, så det kan vara smart att försöka undvika detta i möjligaste mån. Istället för att skapa konton på privata webbsidor kan du besöka öppna forum som Elhoj.nu där all information och alla artiklar är tillgängliga utan inloggning. Behöver du registrera dig eller skapa en användarprofil ska du alltid vara noggrann med att dessa lösenord är unika. Du bör inte ha samma lösenord på flera olika sajter, även om detta såklart är smidigt.

Istället kan du ta hjälp av Kaspersky Password Manager, som samlar och fyller i dina lösenord automatiskt åt dig. Password Manager registrerar de lösenord du uppger tillsammans med användarnamn och webbadresser och kommer ihåg dem åt dig. När du ska logga in på någon av sajterna fyller du bara i ett huvud-lösenord till själva Kaspersky Password Manager. Programmet verifierar dig genom detta lösenord och fyller sedan i det sparade lösenordet på sajten som du försöker logga in på. Du behöver alltså bara komma ihåg ett lösenord även om alla dina inloggningsplatser har olika.

Byt oftare

Sist men inte minst ska du byta lösenord oftare än vad du troligtvis gör. Eftersom du inte längre behöver komma ihåg kombinationerna själv går det fortfarande lika smidigt att logga in, oavsett vilket sajt och vilka inloggningsuppgifter du ska lämna. Ligg steget före när det gäller internetsäkerhet så minskar du hotet mot dig och din integritet.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0